Yogatips og gode råd
Frit efter Sri K. Pattabhi Jois' bog Yoga Mala.

Grøntsager bør ikke indtages i nævneværdig grad. Derimod er hvede, slangegræskar (?), halvkærnet osteløbe, mungbønner, ingefær, mælk og sukker rigtig godt for yogier. I det hele taget bør man vælge mad, der let fordøjes og som er naturligt, ægte og følger årstidernes gang.
- Yoga Mala, p. 36

Sur, salt og krydret mad er ikke godt for kroppen og bør ikke indtages i ret store mængder. Hvis en persons føde er ren, bliver personens bevidsthed ren, eftersom bevidstheden antager kvaliteterne af den føde, man indtager.
- Yoga Mala, p. 36

Når man spiser, bør kun halvdelen af maven fyldes med mad. Af resten af pladsen skal halvdelen udfyldes med vand, mens den sidste fjerdedel skal gøre plads til luftens bevægelser.
- Yoga Mala, p. 36

For meget mad eller slet ingen mad, for megen søvn eller slet ingen, for megen sex eller for megen omgang med ubehagelige og ukultiverede mennesker bør undgås, eftersom de er forhindringer for yogapraksis.
- Yoga Mala, p. 36

Yogier bør kun dyrke sex om natten, og kun når vejrtrækningen føles stærkest i det venstre næsebor (dvs. gennem chandra nadi); og kun imellem den 4. og 16. dag i kvindens cyklus.
- Yoga Mala, p. 22

Yoga bør hverken praktiseres i det fri, på et beskidt eller ildelugtende sted, i en kælder eller på et tag. I stedet bør området være fuldstændig rent, plant og have vinduer.
- Yoga Mala, p. 37

Den sved, som kroppen danner under praksis, bør tørres af ved at gnide kroppen med håndfladerne. Derved bliver kroppen lettere og stærkere.
- Yoga Mala, p. 37

Kroppen bør ikke udsættes for fri luft i den første halve time efter praksis. Efter en halv time er det godt at bade i varmt vand. I de første tre måneder bør kolde bade og faste undgås.
- Yoga Mala, p. 38

Hvis ens bevidsthed er uren og fyldt med "jeg" og "mit" bliver ens sande, lyksalige natur ødelagt, og man bliver elendig og ynkelig. Er ens bevidsthed derimod ren vil man opleve den uendelige lyksalighed.
- Yoga Mala, p. 32

Yogien må ikke gøre hverken mennesker eller dyr fortræd, skal altid tale sandfærdig (i hvert fald i det omfang, at sandheden ikke er ubehagelig) og må ikke stjæle.
- Yoga Mala, p. 18

seneste opdatering:
12.04.2004
til forsiden