Stefans pranayama

Da Stefan Engström gæstede København i april 2004 arbejdede workshopdeltagerne med en form for pranayama, hvis navn kan oversættes med "uens pranayama" eller "ulige pranayama". Som Stefan selv nævnte kan den være svær at huske hvis ikke man praktiserer den dagligt eller næsten dagligt, så hermed er den på skrift.

NB! Denne pranayama skal man ikke begynde at arbejde med, hvis ikke man lærer den direkte af sin lærer. Derfor er denne side udelukkende for dem, der deltog i workshoppen med Stefan!

   Indånding begge næsebor

   Udånding venstre

   Indånding højre

   Udånding højre (1)

   Indånding højre

   Udånding højre (2)

   Indånding højre

   Udånding højre (3)

   Indånding højre

   Udånding venstre (1)

   Indånding venstre

   Udånding venstre (2)

   Indånding venstre

   Udånding venstre (3)

   Indånding venstre

   Udånding højre

   Åndedræt gennem begge næsebor

Åndedrættes gøres så langsomt som muligt, og mellem hver omgang trækker man vejret 3-5 gange, imens man evt. eksperimenterer med rodlåsen. Åndedrættes skal omtrent være som ujjai men uden lyd. Man bruger højre hånd til at lukke næseborene; pege- og langefinger bøjes ind i håndfladen, og tommelfingeren bruges til at lukke højre næsebor, mens ringfingeren bruges til at lukke højre. Det er vigtigt, at overgangene fra det ene til det andet næsebor sker ved, at begge næsebor lukkes inden det andet åbnes.

Denne pranayama praktiseres traditionelt mellem en halv time før solnedgang og en halv time efter solnedgang eller mellem en halv time før solopgang og en halv time efter solopgang. Teknikken gentages ti gange. Efter pranayama kan man enten praktisere dybdeafspænding, fx yoga-nidra, eller bevæge kroppen, gå eller løbe lidt.

seneste opdatering:
04.08.2004
til forsiden